Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μ. Σκουλάκης για τον εμβολιασμό της νέας γρίπης: «Να σταματήσουν οι επιστήμονες να πολιτικολογούν και οι πολιτικοί να επιστημονολογούν»

«Όταν ο κόσμος βλέπει επιστήμονες να πολιτικολογούν και πολιτικούς να επιστημονολογούν, αναφορικά με τη σκοπιμότητα ή μη του εμβολιασμού έναντι της νέας γρίπης, τότε δικαιολογημένα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση».

Τα παραπάνω επισήμανε ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συγκλήθηκε μετά τη προ λίγων ημερών πρόταση του κ. Σκουλάκη προς την αρμόδια υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, με αντικείμενο ενημέρωσης το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης, καθώς και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε πως «οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές αλλά δεν μπορεί να βγαίνει ο οποιοσδήποτε επιστήμονας και να καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις δημιουργώντας σύγχυση για το εμβόλιο στην ελληνική κοινωνία» προσθέτοντας πως «οι επιστήμονες πρέπει να προτείνουν και οι πολιτικοί να αποφασίζουν». Παράλληλα ανέφερε πως «η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη πανδημία με τα θεσμοθετημένα όργανα της» και πως «πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο πληροφόρησης για την πανδημία».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού προτείνοντας στα μέλη της Επιτροπής να εμβολιαστούν ούτως ώστε να επηρεαστεί θετικά η κοινή γνώμη. Με την πρόταση συμφώνησαν και άλλα μέλη της Επιτροπής, όπως οι πρώην υφυπουργοί υγείας Εκτ. Νασιώκας και Αθ. Γιαννόπουλος.

Ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση για «λανθασμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό» σε σχέση με την απόφαση να ανατεθεί η αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπιση της γρίπης, στις Νομαρχίες, «απαλλάσσοντας» το υγειονομικό σύστημα και το ιατρικό δυναμικό του, από τη προσπάθεια αυτή, συμπληρώνοντας πως «ήταν πολύ σωστή η παρέμβαση της νέας ηγεσίας του Υπ. Υγείας προκειμένου το επιχειρησιακό σχέδιο να υλοποιηθεί μέσω των υποδομών του ΕΣΥ».

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πιστή εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης έτσι ώστε να μην καταγράφονται περιπτώσεις όπως συνέβη στο Ν. Χανίων, όπου ενώ υπήρχαν διαθέσιμες στρατιωτικές κλίνες (στο Ν.Ν.Κ.) αναζητούνταν κλίνες στο παλιό ψυχιατρείο, κατά απόκλιση των όσων προβλέπονται στο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου