Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Στα 1,8 δισ. ευρώ το κόστος της νέας γρίπης για την Ελλάδα

Κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η νέα γρίπη στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Οι αρχικές εκτιμήσεις της ίδιας ομάδας το καλοκαίρι έκαναν λόγο για 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επειδή η νέα γρίπη φαίνεται πως θα προσβάλει τελικά μικρότερο κομμάτι του πληθυσμού απ' ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, το ποσό ψαλιδίστηκε ανάλογα. Για εμβόλια, η χώρα μας θα αγοράσει περί τα 8 εκατομμύρια δόσεις, με το κόστος ανά δόση να φτάνει τα 7 ευρώ. Δηλαδή συνολικά η δαπάνη θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Το ποσό θα καρπωθούν φαρμακευτικοί όμιλοι, όπως οι Glaxo Smith Kline, Novartis και Sanofi. Σημειώνεται ότι προεκλογικά ο Δ. Αβραμόπουλος είχε σπεύσει να παραγγείλει επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις, όμως η παραγγελία ακυρώθηκε με παρέμβαση της νέας υπουργού Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς αποσαφηνίστηκε ότι σε κάθε ασθενή θα διανεμηθεί μόνο μια δόση του αντιγριπικού εμβολίου.

Ωφελημένες όμως θα είναι και ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η ΒΙΑΝΕΞ του Παύλου Γιαννακόπουλου. Η εταιρεία εισάγει εμβόλια κατά της κλασσικής-εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. Ιδιαίτερα το τελευταίο έχει υψηλές πωλήσεις, καθώς προφυλάσσει από την πνευμονία, η οποία είναι η βασική επιπλοκή της νέας γρίπης.
Το 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τόσο το κόστος των εμβολίων όσο και τα έξοδα νοσηλείας. Προκύπτει με βάση το σενάριο ότι τελικά θα νοσήσει το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι το «απαισιόδοξο» σενάριο, με βάση το οποίο είχε προκύψει η εκτίμηση για κόστος 3,2 δισ. ευρώ, βασιζόταν στην θεωρία ότι οι άρρωστοι θα έφταναν το 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι για ελαφρύ περιστατικό το κόστος νοσηλείας φτάνει τα 300 ευρώ και βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ένα μέσο περιστατικό το κόστος νοσηλείας είναι 400 ευρώ τη μέρα και για τις βαριές περιπτώσεις 500 ευρώ. Παράλληλα, το μέσο κόστος ανά επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία είναι 30 ευρώ και το κόστος των αντιβιώσεων 17 ευρώ ανά ασθενή.

Ρεκόρ ανάπτυξης
Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Leerik Swan, οι παγκόσμιες παραγγελίες που έχουν λάβει ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες, εξαιτίας της νέας γρίπης, ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια. Η Kalorama Information προέβλεψε υπερδιπλασιασμό της αγοράς εμβολίων έως το 2013. Ελάχιστοι τομείς των φαρμακοβιομηχανιών γνωρίζουν ετήσια ανάπτυξη 21%, όση δηλαδή εμφανίζει η συγκεκριμένη αγορά από το 2007.
 
Πηγή: Ελευθεροτυπία (15/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου