Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης από τον εμβολιασμό έναντι του νέου πανδημικού στελέχους της γρίπης επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε προσωρινή αναστολή της διάθεσης σε μία περιοχή του Καναδά μίας συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου προχώρησε - συνεργασία με τις αρμόδιες καναδικές αρχές - μία εκ των εταιρειών που διαθέτουν πανδημικό εμβόλιο έναντι του νέου πανδημικού στελέχους γρίπης Α Η1Ν1 σε όλον τον κόσμο.

Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν η εμφάνιση περισσοτέρων από τις αναμενόμενες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία) στη συγκεκριμένη παρτίδα σε σχέση με τις υπόλοιπες παρτίδες του ιδίου εμβολίου. Στη συγκεκριμένη παρτίδα παρατηρήθηκε περίπου μία (1) σοβαρή αλλεργική αντίδραση ανά 20.000 εμβολιασθέντες ενώ οι αναμενόμενες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όχι μόνο για το νέο πανδημικό εμβόλιο αλλά και για ένα οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι της τάξης της μίας αντίδρασης ανά 100.000 εμβολιασθέντες. Οι υπόλοιπες παρτίδες του ιδίου εμβολίου συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κανονικά σε όλον τον Καναδά και έως χθες, 24 Νοεμβρίου 2009, περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις είχαν διατεθεί στον Καναδά.

Την ίδια ώρα, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ. επισημαίνουν πως:

1) Η συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου παρασκευάσθηκε σε εργοστάσιο του Καναδά και δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Το πανδημικό εμβόλιο που παρασκευάζεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο στην πόλη Δρέσδη της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν προμηθεύεται το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας που παρασκευάζεται στον Καναδά.

2) Ο κίνδυνος οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης από τον εμβολιασμό έναντι του νέου πανδημικού στελέχους γρίπης είναι εξαιρετικά μικρός και δεν επηρεάζει τη συνέχιση του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Ουδείς περαιτέρω λόγος ανησυχίας υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου