Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Κόντρα Μarfin - Ερρίκος Ντυνάν για το νέο μαιευτήριο

Τριγωνική επιχειρηματική κόντρα με εμπλεκόμενους τον όμιλο της Μarfin (ΜΙG), το Ιατρικό Αθηνών και το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν προκαλεί το Μαιευτήριο Γαία, που άνοιξε πριν από μία εβδομάδα στο επί της Λεωφόρου Μεσογείων νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.


Το νέο μαιευτήριο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και είναι προϊόν συνεργασίας του Ερρίκος Ντυνάν και του Ιατρικού Αθηνών, δυναμικότητας 147 κλινών, έρχεται να προστεθεί στους μεγάλους παίκτες της αγοράς ιδιωτικών μαιευτηρίων, η πίτα της οποίας διαμορφώνεται σε 280 εκατ. ευρώ και τη μοιράζονται τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ- που ανήκουν στον όμιλο της ΜΙG μέσω του Υγεία- και το Ιασώ.

Η φιλοξενία του Γαία στους χώρους του Ερρίκος Ντυνάν έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ανταγωνιστών (Μητέρα, Λητώ, Ιασώ), οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται ο υγιής ανταγωνισμός από τη συνεργασία ενός κοινωφελούς ιδρύματος με έναν ιδιωτικό όμιλο.

Χθες, η κόντρα που σοβούσε εδώ και μερικούς μήνες κλιμακώθηκε, με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη να καταγγέλλει ως «καταχρηστική και πράξη εμπάθειας και εκβίασης» την απόφαση της Μarfin Ρopular Βank (ΜΡΒ) να καταγγείλει το δάνειο- 86 εκατ. ευρώ σήμεραπου έχει χορηγήσει από το 2006 στο κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε ο κ. Μαρτίνης κατά του ομίλου της ΜΙG και προσωπικά κατά του προέδρου της Ανδρέα Βγενόπουλου, η ΜΡΒ υποστηρίζει ότι η απόφασή της καθορίστηκε με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και βασίζεται στο ότιόπως υποστηρίζει- το Ερρίκος Ντυνάν εμφανίζει ζημιές στις δύο τελευταίες χρήσεις.
Επισημαίνεται ότι πριν από λίγα χρόνια οι σχέσεις του ομίλου ΜΙG με το Ερρίκος Ντυνάν ήταν πολύ καλές και παρ΄ ολίγον να είχαν καταλήξει σε επιχειρηματικό γάμο, ο οποίος πρόβλεπε την κατασκευή μεγάλου συγκροτήματος υγείας στον χώρο του Ασκληπιείου Βούλας, που είναι ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν. Ωστόσο ο γάμος δεν προχώρησε τότε, καθώς ασκήθηκε βέτο από την κυβέρνηση λόγω της σχέσης του Ασκληπιείου Βούλας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάτι ανάλογο επικαλείται σήμερα και ο όμιλος της Μarfin, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί ένα ίδρυμα που επιδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο να φιλοξενεί στους χώρους του ένα ιδιωτικό μαιευτήριο».

Τι λέει ο Α. Μαρτίνης
Στη συνέντευξή του ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι «η ενέργεια αυτή (καταγγελία της σύμβασης του δανείου) είναι αποδεδειγμένα καταχρηστική και συνιστά πράξη εμπάθειας και εκβίασης». Αναφερόμενος στο δάνειο υποστήριξε πως «το σύνολο του ποσού που έχουμε δανειστεί και που με απόλυτη ευλαβική συνέπεια εξυπηρετούμε, ανέρχεται σήμερα στα 86 εκατ. ευρώ. Για το ποσόν αυτό η Μarfin Ρopular Βank έχει εξασφαλιστεί, δυσβάσταχτα για εμάς, επαρκώς θέτοντας προσημείωση για 120 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του ιδρύματος, αξίας 175,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτίμηση ιδιωτικού φορέα που η ίδια υπέδειξε».

Τι λέει η ΜΡΒ
Στην ανακοίνωσή της η Μarfin Ρopular Βank αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων του Ερρίκος Ντυνάν εξέφρασε από τις αρχές του 2009, όχι μόνο τηλεφωνικά αλλά και γραπτά (εξώδικο της 26-2-09 και επιστολή της 31-3-09), τον έντονο προβληματισμό της για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ιδρύματος και κάλεσε το Ερρίκος Ντυνάν σε συμμόρφωση προς τις συμβατικά ανειλημμένες υποχρεώσεις του». Επίσης η τράπεζα, με άλλη επιστολή στις 3-3-2009, κάλεσε το Ερρίκος Ντυνάν να αναζητήσει αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του από την τράπεζα. Παρά ταύτα, «το ίδρυμα δεν ανταποκρίθηκε ούτε συμμορφώθηκε στις προσκλήσεις της τράπεζας, οπότε η τράπεζα προασπίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων της αποφάσισε να ζητήσει την αποπληρωμή του συνόλου των δανειακών υπολοίπων του ιδρύματος στην τράπεζα».
Τι λέει το Υγεία

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος του Υγεία, στον οποίο ανήκουν τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, αναφέρει ότι η λειτουργία του Γαία μέσα στο Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί “προφανή καταστρατήγηση των νόμων που διέπουν τη χορήγηση αδειών, τη λειτουργία κλινικών αλλά και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού». Για τους λόγους αυτούς, ο όμιλος «έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανασταλεί και να ακυρωθεί η άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν παραμονές εκλογών, παρά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από τις υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου».

Πηγή: "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου