Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Διευκρινήσεις για τα βλαστοκύτταρα δόθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιματολογίας

Εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες καθώς και το συμπόσιο “Προγονικά κύτταρα, ιατρικές δεοντολογίες, νομικές απόψεις” πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 20ου Πανελλήνιου Συνέδριου Αιματολογίας που διεξήχθη από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου στη Χερσόνησο, Ηρακλείου Κρήτης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχέση με τα βλαστοκύτταρα, και με το εάν οι γονείς πρέπει ή όχι να δώσουν μέρος τους μετά από τη γέννηση του παιδιού τους.

Ο ομιλητής κ. Γιώργος Σταματοϊανόπουλος, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Washington επεχείρησε να δώσει απαντήσεις, αναφέροντας ότι είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα λεγόμενα «βλαστοκύτταρα» πρακτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί. Μπορούν, όμως, να βοηθήσουν άλλα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμίες ή άλλα σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες πέραν των αιματολογικών.

Ο ομότιμος καθηγητής κ. Γεώργιος Μανιάτης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ανάφερε από την πλευρά του ότι “το ανθρώπινο σώμα ή μέρη του δεν επιτρέπεται να αποφέρει οικονομικά οφέλη”, θίγοντας παράλληλα τα σοβαρά ζητήματα βιοηθικής που εγείρονται από την λειτουργία των ιδιωτικών-εμπορικών «τραπεζικών θυρίδων» φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου τονίστηκε ότι, οι μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες στην Αμερική και την Ευρώπη είναι αντίθετες με την ιδιωτική κατάθεση, επειδή δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική βάση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συνεδρίου και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ο κ. Δημήτριος Βερβεσός αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έθιξε τις νομικές πτυχές του ζητήματος τονίζοντας πως παρʼ όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Σε αρκετές χώρες η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών απαγορεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου