Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Σε αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου ενάντια στη νέα γρίπη προχωρεί το Συμβούλιο Πανδημίας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων

«Συναγερμός» έχει σημάνει στα νοσοκομεία λόγω της νέας γρίπης. Τα κρούσματα αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και αναμένεται σημαντική πίεση στις δομές περίθαλψης. Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ μέσα σε τρεις εβδομάδες διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι. Τα μισά «ύποπτα» δείγματα βγαίνουν πλέον θετικά για τον νέο ιό, ενώ πριν από έναν μήνα θετικά ήταν ένα στα έξι.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας προχωρεί σε αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου στα νοσοκομεία. Το νέο σχέδιο προβλέπει διαλογή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και δέσμευση μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων για νοσηλεία ασθενών με γρίπη. Οταν οι νοσούντες στο ίδιο νοσοκομείο ξεπερνούν τους δέκα, θα επιλέγεται τμήμα ή κλινική όπου θα νοσηλεύονται. Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Μάριος Λαζανάς, και τα μέλη του Συμβουλίου της Εταιρείας, κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου και Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για έντονα ανοδική τάση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής. Ενας θάνατος από τη γρίπη θα μπορούσε να έχει προληφθεί, εάν ο 42χρονος ανοσοκατεσταλμένος, που άφησε προχθές την τελευταία του πνοή, είχε προλάβει να εμβολιαστεί.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή αρκετών ακόμη νοσούντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην παρούσα φάση νοσηλεύονται 20 ασθενείς με νέα γρίπη. Από αυτούς, οι 13 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επτά έχουν υποκείμενο νόσημα και οι τέσσερις είναι παχύσαρκοι.

«Ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης δεν είναι θέμα συνδικαλιστικής συνείδησης και ιδεολογίας», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος, καλώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Σοβαρή αμέλεια χαρακτήρισε η κ. Κανελλακοπούλου τον μη εμβολιασμό ειδικών ομάδων, όπως οι μητέρες και όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών.

Στο μεταξύ, τους 4.076 έφτασαν έως προχθές το βράδυ οι εμβολιασθέντες μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, κατά τη δεύτερη ημέρα του εμβολιασμού προσήλθαν στα 161 εμβολιαστικά κέντρα 2.164 άτομα (το 10% είναι χρονίως πάσχοντες).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου