Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Mεταλλαγμένο στέλεχος του ιού H1N1 και στην Ιταλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, εντοπίστηκε στη χώρα μεταλλαγμένο στέλεχος της νέας γρίπης χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.Ειδικότερα το ιταλικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η μεταλλαγμένη μορφή του ιού που απομονώθηκε εκεί είναι όμοια με αυτήν που εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Νορβηγία, ενώ στη Γαλλία έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι εξαιτίας του. Το μεταλλαγμένο στέλεχος προσέβαλε έναν άνδρα στη Μόντσα πριν από τρεις ή τέσσερεις μήνες. Είναι, επίσης, η μοναδική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ιταλία, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από την μέχρι στιγμής ανάλυση τουλάχιστον εκατό στελεχών του ιού που απομονώθηκαν σε ισάριθμα κρούσματα της νόσου.

Πάντως, το ιταλικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι τόσο το νέο αντιγριππικό εμβόλιο όσο και τα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους της γρίπης. Ταυτόχρονα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου που προκλήθηκε από στέλεχος του ιού ανθεκτικό στο Tamiflu.

Χθες, εξάλλου, ξεκίνησε ο εμβολιασμός εναντίον της νέας γρίπης του προσωπικού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Οπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς υγειονομικού φορέα, Κρίστεν Κέλεχερ, περίπου χίλιοι υπάλληλοι της ΠΟΥ εμβολιάστηκαν χθες. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν εμβολιάστηκε και η διευθύντριά της, δρ Μάργκαρετ Τσαν. Πάντως, η ΠΟΥ για άλλη μία φορά εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Παρ’ όλα αυτά δεν πείθονται όλοι. Στη νήσο Τζέρσι της Μάγχης ένα ζεύγος εν διαστάσει βρήκε έναν ακόμα λόγο για να συνεχίσει τη δικαστική του διαμάχη. Η μητέρα ενός εννιάχρονου κοριτσιού ζητεί να μην εμβολιαστεί η κόρη της υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πεισθείγια την ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο πατέρας ζητεί από το δικαστήριο να επιβάλει τον εμβολιασμό του παιδιού του.

H Σερβία ανακοίνωσε χθες ότι από τη νέα γρίπη έχουν καταλήξει στη χώρα 22 άνθρωποι, ενώ στη Σαουδική Αραβία οι θάνατοι εξαιτίας του λοιμώδους νοσήματος έχουν φτάσει τους πέντε. Tέλος, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ένα σκυλί προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου