Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Δεύτερο κύμα πανδημίας την άνοιξη

Της Ελένης Πετροπούλου

Νέο πανδημικό κύμα αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρας μας την άνοιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα σταματήσουν οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη ακόμη και το Πάσχα. Όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιώργος Σαρόγλου, οι εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη θα συνεχιστούν, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ανοιξιάτικο πανδημικό κύμα.

«Κάθε πανδημικό κύμα διαφέρει σε ένταση και διάρκεια, ακόμη και από τόπο σε τόπο στην ίδια χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρόγλου, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Παρενέργειες
Παραδέχτηκε πάντως ότι και στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τα εμβόλια για τη νέα γρίπη. «Υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν ήταν σοβαρές, δεν ήταν σημαντικές και καθόλου οξείες». Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, «μεταξύ των παρενεργειών αυτών ήταν κάποια αλλεργική αντίδραση τα πρώτα 20 λεπτά μετά τον εμβολιασμό».

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο πανδημικό κύμα, το οποίο έχει «στοιχίσει» τη ζωή συνολικά σε 19 άτομα. Χθες, ένα ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης κατέληξε. Πρόκειται για έναν 55χρονο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλευόταν στην εντατική.

Εμβολιασμοί

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά ομαλά και η συμμετοχή είναι σταθερή. «Καθημερινά, περισσότερα από 10.000 άτομα εμβολιάζονται» είπε η υπουργός τονίζοντας πως «μέχρι την Παρασκευή, 75.658 άτομα είχαν εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα λειτουργούν 427 εμβολιαστικά κέντρα (ήδη λειτουργούν 354) ενώ από σήμερα 60 γραμμές θα εξυπηρετούν στο 1135 για τη νέα γρίπη.

Ανακοίνωσε μάλιστα και την πρόσληψη 1.000 ατόμων για το ΕΣΥ, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή διοικήσεων στους φορείς του υπουργείου Υγείας. «Στο νομοσχέδιο για το επίδομα αλληλεγγύης, υπάρχει πρόβλεψη για σύσταση 1.000 θέσεων μόνιμων στο ΕΣΥ (άρθρο 6 παράγραφος 4), σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας, η υπουργός υπογράμμισε ότι «τώρα διανύουμε την πιο επικίνδυνη περίοδο της γρίπης και αυτό επειδή χειμωνιάζει και πλέον δεν θα έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό». Επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση «δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων».

Παρέμβαση
Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα ασφάλειας των εμβολίων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου συνέστησε σε όσους ασχολούνται με θέματα που άπτονται στη δημόσια υγεία να είναι πιο προσεκτικοί για τα μηνύματα που στέλνουν στους πολίτες, αλλά και την εικόνα στης χώρας μας στα εξωτερικό. Υπέρ του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού έναντι του ιού της γρίπης Η1Ν1, τάσσονται ομόφωνα και οι Έλληνες πνευμονολόγοι.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (01/12/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου