Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η. Μόσσιαλος: Αναγκαίος ο διαχωρισμός της παραγωγής από τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας


Ιδιαίτερα υψηλές για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, ενώ ο στόχος ενός συστήματος υγείας ισότιμο για όλους τους πολίτες παραμένει απλησίαστος. Αυτά επισήμανε ο καθηγητής του London School of Economics και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ηλίας Μόσιαλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας που διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο τον εξορθολογισμό του εγχώριου συστήματος υγείας, πρότεινε την αναμόρφωση του ΕΣΥ, κατά τα πρότυπα του αυστριακού μοντέλου, με τον ορίζοντα ενός τέτοιου προγράμματος να διαμορφώνεται στα 15-20 έτη. Τόνισε πως επειδή οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, πριν από την εφαρμογή κάποιου μέτρου πρέπει να έχει διαπιστωθεί η σκοπιμότητα και ο στόχος του.

Οι διαρκώς αυξανόμενες ιδιωτικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την υγεία κατατάσσουν την Ελλάδα τρίτη μετά την Τουρκία και το Μεξικό σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν επιμερίζονται δίκαια. Ετσι οι υψηλές οικονομικές τάξεις δαπανούν, όχι πάνω από το 5% του εισοδήματός τους για περίθαλψη, όταν τα χαμηλότερα εισοδήματα φθάνουν να δαπανούν και το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Σημείωσε δε, πως πρέπει να αναπτυχθούν ενιαίοι μηχανισμοί κανόνων και το κέρδος από τον έλεγχο των δαπανών στο φάρμακο και τις συσκευές να μετακυλίεται για τη βελτίωση των παροχών των ασθενεστέρων. Τόνισε ότι οι αγοραστές υπηρεσιών δεν μπορούν ταυτόχρονα να παρέχουν και υπηρεσίες υγείας και πρότεινε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Οσον αφορά την αγορά του φαρμάκου, τάχθηκε κατά της εκχώρησης της υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτή λειτουργεί σήμερα, ενώ έθεσε θέμα αλλαγής του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Η δε τιμή του φαρμάκου, πρόσθεσε, θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με την έγκριση κυκλοφορίας του στην αγορά, ενώ εκτιμά ότι το μέτρο της λίστας φαρμάκων δεν μπορεί να αποδώσει μόνο του, χωρίς έλεγχο μέσω φορέων (ΚΕΣΥ και ΕΟΦ) και κατευθυντήριες οδηγίες στη συνταγογράφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου