Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Στα 6,3 δισ. ευρω τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές















Το ποσό των 6,3 δισ.ευρώ θα ρυθμιστεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε χθες n υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναφερόμενη στη λίστα φαρμάκων, είπε ότι πρόθεση είναι να εφαρμοστεί εντός Ιανουαρίου. Η υπουργός σημείωσε πως στόχος είναι όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το θέμα στην παρούσα φάση, αλλά και να υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος ώστε να μην επανέλθει το πρόβλημα έπειτα από ένα έτος και να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να λειτουργεί σωστά το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Υγείας, Νίκο Πολύζο, με εγκύκλιο που έχει σταλεί στα νοσοκομεία ζητήθηκε n ενταλματοποίηση των χρεών των τριών πρώτων ετών για να γίνει n πληρωμή τους άμεσα, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και n απογραφή έως τις 31 Δεκεμβρίου των υλικών και των φαρμάκων που υπάρχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων. Παράλληλα δόθηκε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του 2009, τι αναθέσεις έγιναν και ποιος ήταν ο προγραμματισμός για το 2010 προκειμένου να ληφθούν υπ' όψιν τα στοιχεία αυτά εν όψει της αλλαγής του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων.

Σχολιάζοντας την απόφαση των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού για αποχή από τις παραδόσεις και απόσυρση των παρακαταθηκών από τον Ευαγγελισμό την ερχόμενη Δευτέρα, n υπουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση ρύθμισης του χρέους και ελπίζω να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για ρύθμιση έως το τέλος του χρόνου, αλλά η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μπουν κανόνες». Τόνισε επίσης ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές και αποκεντρωμένες προμήθειες, ενώ στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης θα υπάρξουν ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί και νοσοκομειακές συσκευασίες.

Σε ό,τι αφορά την κοινή τροπολογία για την εισαγωγή λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, n κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι θα ψηφιστεί άμεσα μετά τις γιορτές, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθούν και οι αποφάσεις για τον καθορισμό των κριτηρίων εισαγωγής των φαρμάκων στη νέα λίστα και για τη συγκρότηση της επιτροπής ώστε να εφαρμοστεί εντός του Ιανουαρίου το μέτρο ξανά. Η επανεισαγωγή της λίστας θα συμβάλει στη σωστή λειτουργία και στην τεράστια εξοικονόμηση κόστους από τα φάρμακα, καθώς n κατάργηση της στοίχισε περί τα 2 δισ. ευρω στα Ταμεία σε ετήσια βάση.

Νέες διοικήσεις
Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, n υπουργός σημείωσε πως ήδη για την κάλυψη των 21 θέσεων στις υγειονομικές περιφέρειες έως την περασμένη Τετάρτη είχαν υποβληθεί 400 αιτήσεις, ενώ για την κάλυψη των θέσεων των φορέων υγείας και διοικητών των νοσοκομείων, που φθάνουν τις 1.600, οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από 10.000. Διευκρίνισε ότι κατ' αρχήν θα γίνουν οι τοποθετήσεις στις υγειονομικές περιφέρειες, θα ακολουθήσουν οι εποπτευόμενοι φορείς και στη συνέχεια τα νοσοκομεία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον κοινωνικό διάλογο, η κα. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως σαφώς ο τομέας υγείας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις για τις προσλήψεις, την κάλυψη των εφημέριων και τη ρύθμιση των χρεών που αποτελούν «βραχνά» για το σύστημα.

Εντούτοις, μακροπρόθεσμος στόχος σε συνδυασμό με την αιρετή περιφέρεια και την ισχυροποίηση των δήμων είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό την εποπτεία της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Αναστολή για επί πιστώσει φάρμακα το Φεβρουάριο
Αναστέλλουν από 1ης Φεβρουαρίου 2010 οι φαρμακοποιοί, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, λόγω των καθυστερήσεων εξόφλησης των συνταγών των φαρμακείων. Την απόφαση αυτή πήρε n γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) το περασμένο Σάββατο. Η διοίκηση του ΠΦΣ με ανακοίνωση της κατήγγειλε χθες την προώθηση τροπολογιών σχετικά με το φάρμακο χωρίς να έχει κληθεί ούτε μια φορά από την υπουργό Υγείας, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του και τόνισε ότι «παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διάλογο και λήψη αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες, n κ. Ξενογιαννακοπούλου κωφεύει στις εκκλήσεις μας για συνάντηση μαζί της».

Μέχρι την 1n Φεβρουαρίου, οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι καλούνται να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την κατάσταση που επικρατεί και να προετοιμάσουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις διάρκειας, ενώ n διοίκηση του ΠΦΣ στο ίδιο διάστημα θα εντείνει τις παρεμβάσεις και παραστάσεις του συλλόγου προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου