Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, έπειτα από πέντε χρόνια ελεύθερης επιλογής και συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη.



Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη διάθεση των φαρμάκων ώστε να ανασχεθούν οι παρενέργειες από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, που έχει λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας και στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Με την τροπολογία προβλέπεται η διαδικασία για την αποσαφήνιση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εντάσσονται τα φάρμακα στη λίστα και ορίζονται τα όργανα και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτά και θα καταρτίζουν τη λίστα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η λίστα να καθορίζεται από ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους και ετέρους που προέρχονται από φορείς με ειδικό βάρος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ακόμη, καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για την κατάρτιση του καταλόγου και την έγκρισή του, καθώς και οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις στις εταιρείες για περιπτώσεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο.

Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του δημοσίου εν γένει τομέα κοινωνικής ασφάλισης και καθενός που δικαιούται με ειδικές διατάξεις υγειονομικής δημόσιας περίθαλψης.

Η διάθεση θα γίνεται σε τιμές χονδρικής και η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις σοβαρών και χρόνιων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου