Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα

Διπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια ο αριθμός των τοξικομανών στη χώρα μας που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένταξη σε κάποιο από τα προγράμματα υποκατάστασης. Το 2003 περιλαμβάνονταν στη λίστα 2.500 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί και ανέρχεται στους 5.261. Για την ένταξή τους σε πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανήλικων αγοριών που πειραματίζονται με παράνομες ουσίες: από 13,6% που ήταν το 2003 το ποσοστό των ανηλίκων που ανέφεραν χρήση ουσιών, το 2007 ανήλθε στο 18,1%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ελλάδα για το έτος 2008, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Κώστας Στεφανής και η επιστημονικά υπεύθυνη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) κ. Μανίνα Τερζίδου.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το 2008 απευθύνθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες αντιμετώπισης των ναρκωτικών 4.862 άτομα. Το 85% των ατόμων αυτών δήλωσε ότι κάνει χρήση ηρωίνης. Αυξητικές τάσεις όμως καταγράφονται και στη χρήση άλλων ουσιών, ιδίως κοκαΐνης, το ποσοστό της οποίας έχει τριπλασιαστεί από το 2002 (από 1,4% στο 4%).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω χρήσης ουσιών, προκύπτει ότι το 2008 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 209 άτομα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου