Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Νέο σύστημα προμηθειών στην Υγεία

Εως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για το σύστημα προμηθειών των μονάδων υγείας και πρόνοιας. Η φιλοσοφία που θα διέπει το νέο σύστημα αφορά στον κεντρικό προγραμματισμό των προμηθειών, στην καθιέρωση ανοιχτών διαγωνισμών και στον έλεγχο των τιμών των υλικών. Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα είναι έτοιμες οι προτάσεις για ένα νέο σύστημα προμηθειών που θα βάλει τάξη στον τομέα αυτό.

Η υπουργός, δίνοντας το στίγμα της σημερινής κατάστασης, αναφέρθηκε στις υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων υλικών και, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις αγοράζουμε υλικά 5 και 6 φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, από τις ίδιες εταιρείες και με αντίστοιχα έξοδα για μεταφορικά! Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών για τα αναλώσιμα υλικά.

Αναφερόμενη στις μελλοντικές θεσμικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν των αλλαγών στη διοικητική διάρθρωση της χώρας και στο ασφαλιστικό σύστημα, αφού η λογική της κυβέρνησης είναι υπέρ της σταδιακής ενοποίησης των κλάδων υγείας των Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου