Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εκθεση - κόλαφος των Επιθεωρητών Υγείας για το ΕΣΥ

Παράτυπες μεθοδεύσεις στις προμήθειες υλικών των μονάδων υγείας με φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις. Μη επαρκής στελέχωση τμημάτων των νοσοκομείων. Κακές διαπροσωπικές σχέσεις γιατρών και εργαζομένων. Παρακράτηση συντάξεων ασθενών από τους υπευθύνους μονάδων Ψυχικής Υγείας «ως χρηματική διευκόλυνση»! Ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν για εξετάσεις που δεν έγιναν και συνταγογραφήσεις γιατρών, το παράτυπο των οποίων αποδείχθηκε από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι ασθενείς δεν αναγνώριζαν φυσιογνωμικά τους γιατρούς που συνταγογράφησαν στα βιβλιάριά τους! Και γιατροί που στήνουν τις ιδιωτικές τους επιχειρήσεις εντός των νοσοκομείων.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που καταδεικνύουν τις χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ και του ευρύτερου χώρου της Υγείας, τα οποία αποτυπώνονται στην έκθεση του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για το 2008, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους 2008 του ΣΕΥΥΠ, πέρυσι εκδόθηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας συνολικά 167 εντολές για διενέργεια ελέγχου και επιθεώρησης σε διάφορους φορείς αρμοδιότητας του Σώματος. Κατατέθηκαν 95 πορίσματα, ενώ εννέα υποθέσεις παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στον εισαγγελέα, τέσσερις υποθέσεις στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, σε 11 περιπτώσεις προτάθηκαν διοικητικές κυρώσεις και σε 4 η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των προμηθειών του ΕΣΥ είναι οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία παρατηρούνταν μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό και τη διενέργεια διαγωνισμών, ώστε να λήγουν οι συμβάσεις, καθώς και οι νόμιμες παρατάσεις τους, με αποτέλεσμα να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ασαφής σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια αντιδραστηρίων αναλυτών και άλλων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους διαγωνισμούς η συμμετοχή πολλών προμηθευτριών εταιρειών για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική το υλικό οστεοσύνθεσης, ενώ σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε να παρευρίσκονται παράνομα αντιπρόσωποι, τεχνικοί και συνεργάτες από προμηθεύτριες εταιρείες στους χώρους των χειρουργείων.

Στους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πολλές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, επικαλούμενες αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τρίτους, προχώρησαν σε άτυπο δανεισμό των χρημάτων από τις συντάξεις και τα επιδόματα των φιλοξενουμένων στις δομές, συνολικού ύψους 374.006,06 ευρώ! Μάλιστα, για την εν λόγω δραστηριότητα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ενημερωμένη. Τέλος, σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής χορηγούνταν αναρρωτικές άδειες σε μεγάλο αριθμό εργαζόμενων του νοσοκομείου, ένεκα της ψυχολογικής φόρτισης των υπαλλήλων που οφείλονταν στις τεταμένες σχέσεις τους με τον διοικητή!
 
* Την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων 2008 του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου