Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

100 Ελληνες με εγκεφαλικό κάθε μέρα

Περισσότερα από 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι καθημερινά περίπου 100 Ελληνες παθαίνουν εγκεφαλικό. Μία από τις κύριες αιτίες είναι η λεγόμενη κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και η πρώτη αιτία χρονίως αναπήρων ασθενών. Σήμερα, νέες θεραπείες και επεμβατικές τεχνικές βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψή τους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους Παναγιώτη Βάρδα, καθηγητή Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών, και Κωνσταντίνο Βέμμο, παθολόγο και υπεύθυνο της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Κολπική μαρμαρυγή και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», το οποίο πραγματοποιείται 23-24 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Υπολογίζεται ότι το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν επεισόδιο και το χειρότερο όλων είναι ότι η πρόγνωση των ασθενών, που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας κολπικής μαρμαρυγής, είναι δυσμενής. Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι βαρύτερο, έχει μεγαλύτερη νοσοκομειακή θνητότητα (σχεδόν διπλάσια) συγκριτικά με ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Περίπου 4,5 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνιστάται η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε όλους τους ασθενείς που έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη (π.χ. έλκος στομάχου ή οποιαδήποτε αιμορραγική τάση).

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου