Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ένας στους 4 ειδικευμένους γιατρούς και ένας στους 3 ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση

Ένας στους 4 ιατρούς και ένας στους 3 ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση (burnout) σύμφωνα με έρευνα διάρκειας 5 ετών που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ολοκληρώθηκε το 2010. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επαγγελματική εξουθένωση έχει το 25% των ειδικών ιατρών και το 33% των ειδικευομένων στα Νοσοκομεία, το 28% των φοιτητών ιατρικής, το 37% των νοσηλευτών καθώς και το 35% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.



Ειδικά, το 35% των ειδικευομένων και το 25% των νοσηλευτών εμφανίζουν αποπροσωποποίηση και κυνισμό που, συχνά, αγγίζει τα όρια της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει, κυρίως, ηλικίες 35 με 45 χρόνων, ανύπαντρων ιατρών και παντρεμένων γυναικών αλλά και όσους έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους! Σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος το πάθει δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Στο ερώτημα τι προκαλεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι έρευνες έδειξαν, ότι το burnout δε σχετίζεται με το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος αλλά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εργασία του αλλά και το πως είναι οργανωμένος ο εργασιακός του χώρος δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, τα Νοσοκομεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τη Λέκτορα Ιατρικής, Εύχαρι Παναγοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου