Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η. Μόσιαλος: Να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου

Στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη London School of Εconomics, κ. Η. Μόσιαλος κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι μια μείωση κατά 500.000.000 ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης επαρκεί για να «χτιστεί» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οπως είπε, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων θα φτάσει τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, έναντι 4,1 δισ. το 2009, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πιάνουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Όπως ανέφερε «χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στις εξαγγελθείσες αλλαγές και να μην περιμένουμε ως τον Μάιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

Αναφερθείς εξάλλου στον τομέα των προμηθειών ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι, αν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, τότε θα υπάρχει πολυδιάσπαση και έτσι οι προμηθευτές των υπηρεσιών «θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση από αυτούς που πληρώνουν».

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την αξιοποίηση των υποδομών του Συστήματος Υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν νοείται να έχουμε μαγνητικούς- αξονικούς τομογράφους, τεράστια εργαστήρια και υποδομές σε μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία να μην αξιοποιούνται, και να πηγαίνει ο κόσμος σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές και να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ». Ζήτησε να εξευρεθεί μια μορφή αξιοποίησης είτε με επιπλέον προσωπικό είτε με κίνητρα στο υπάρχον προσωπικό. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση Παρατηρητηρίου Τιμών, ώστε να συλλέγονται οι τιμές των φαρμάκων και να συγκρίνονται με τις τιμές δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών σε «ακριβές χώρες», πρόταση που έκανε αποδεκτή η υπουργός.

Τέλος, κάλεσε την υπουργό Υγείας κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να ζητήσει τα επιστημονικά δεδομένα και τις εκθέσεις βάσει των οποίων κηρύχθηκε η πανδημία για τη νέα γρίπη. Μετά την επαναξιολόγηση των παραγγελιών των συνιστώμενων εμβολίων και τη διακοπή παραλαβής μέρους τους, αφού είχε διασφαλιστεί το απαραίτητο εθνικό απόθεμα, και ακολούθως την καταγγελία των συμβάσεων που είχε υπογράψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (η οποία επέφερε την εξοικονόμηση ποσού 80 εκατ. ευρώ), σύμφωνα και με τις συστάσεις των αρμοδίων επιστημονικών φορέων, ο κ. Μόσιαλος προέτρεψε χθες στη Βουλή την κυρία Ξενογιαννακοπούλου να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία με βάση τα οποία οι αρμόδιοι φορείς (εκτελεστική επιτροπή του ΠΟΥ κ.ά.) κατέληξαν στα συμπεράσματά τους για την κήρυξη πανδημίας, «έτσι ώστε κάποια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση αυτή και να γίνει με νηφάλιο τρόπο, καθώς είμαστε μια χώρα όπου υπάρχουν πολλά σενάρια συνωμοσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
   
Πηγή: Α.Ν.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου