Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

«Ναι» στην πλήρη και καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους ψηφίζουν οι Έλληνες βουλευτές

«Ναι» στην πλήρη και καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους ψηφίζουν οι Έλληνες βουλευτές. Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται να εφαρμόσει τον διάτρητο από εξαιρέσεις και «παραθυράκια» αντικαπνιστικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, οι «ένοικοι» της Βουλής δίνουν ρητή και κατηγορηματική απάντηση σχετικά με το ζήτημα του καπνίσματος στη χώρα μας και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Λένε «όχι» στον νόμο Αβραμόπουλου και ζητούν να απαγορευτεί το κάπνισμα παντού όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση «Nosmoke.gr» από 21/12/09 – 12/1/10 ανάμεσα στους 300 Έλληνες βουλευτές σχετικά με το πρόβλημα του καπνίσματος στη χώρα μας και τους τρόπους επίλυσής του, προκύπτει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο συμφωνούν πως πρέπει να ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα, για την πρόληψη και μείωση του καπνίσματος, καθότι το κάπνισμα στη χώρα μας έχει πάρει τις διαστάσεις πανδημίας και έχει γίνει πλέον εθνικό μας πρόβλημα.

Επίσης, όλοι οι βουλευτές συμφωνούν πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δίνει στους καπνιστές μια σημαντική ευκαιρία να προσπαθήσουν να το κόψουν ή έστω τουλάχιστον να το μειώσουν. Ταυτόχρονα, όλοι συμπλέουν στην άποψη ότι η χώρα μας θα πρέπει να καταργήσει τις εξαιρέσεις από την αρχή της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως έκαναν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Κύπρος, Βέλγιο, Ισπανία), εφόσον αποδείχθηκε πως το μοντέλο με τις εξαιρέσεις δε λειτουργεί. Μάλιστα, το 85% του δείγματος θεωρεί ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα πρέπει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα on line & Nosmoke.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου