Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Αθεράπευτη "πληγή" η διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων

Νέο «σκάνδαλο» για τον τρόπο διαχείρισης μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας αποκάλυψαν χθες έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας. Ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο αντικείμενο είχε μετατρέψει υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» στο Χαϊδάρι σε «διαμετακομιστικό κέντρο» ολυσματικών αποβλήτων από νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους των Επιθεωρητών –που έπειτα από καταγγελίες έκαναν χθες «έφοδο» στο νοσοκομείο– προέκυψε ότι φορτηγά πιστοποιημένης ιδιωτικής εταιρείας μετέφεραν τις νυχτερινές ώρες απόβλητα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής σε υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου, προκειμένου, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στους επιθεωρητές, να μεταφερθούν προς επεξεργασία στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σωρεία περιβαλλοντικών και άλλων παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι δεν ετηρείτο η νομοθεσία περί μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων, η αποθήκευσή τους γινόταν σε ακατάλληλα κοντέινερ, ενώ τα απόβλητα ήταν εκτεθειμένα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες. Επίσης η εταιρεία πραγματοποιούσε εκπλύσεις των κάδων στα οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα και τα απόνερα έμεναν στον υπαίθριο χώρο του «Αττικόν».

Πέραν των παραπάνω, οι επιθεωρητές διερευνούν ακόμα και το ενδεχόμενο τα απόβλητα να διετίθεντο από την εταιρεία ως καύσιμη ύλη σε βιομηχανίες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών αρχών και του εισαγγελέα τηρήθηκαν οι διαδικασίες του αυτόφωρου και σχηματίζεται δικογραφία. Εκτός των επί τόπου ευρημάτων, διερευνάται ο προορισμός και ο σκοπός της μεταφοράς των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου παράνομης διακίνησής τους στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό και της διάθεσής τους ως καύσιμη ύλη».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο διοικητής του «Αττικόν» κ. Ηλίας Λαμπίρης σημείωσε ότι η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία είχε λήξει από το 2007, ωστόσο, με συνεχείς παρατάσεις στις οποίες είχε προβεί η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου, η εταιρεία συνέχιζε να διαχειρίζεται τα απόβλητα του «Αττικόν». Οι χθεσινές εξελίξεις πρόλαβαν τη διοίκηση, που θα προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

 
Μόνιμη «πληγή»...
Η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων αποτελεί μόνιμη «πληγή» για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Η παραγόμενη ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων είναι τουλάχιστον μισό κιλό ανά κλίνη σε καθημερινή βάση. Ωστόσο ούτε ο μισός όγκος αυτών που παράγονται στα νοσοκομεία καταλήγει στη μονάδα αποτέφρωσης του ΕΣΔΚΝΑ στα Νέα Λιόσια, τη μοναδική εξειδικευμένη για τα μολυσματικά ιατρικά απόβλητα στην Ελλάδα. Ακόμα και στην Αττική, ένα στα τρία νοσοκομεία δεν έχει σύμβαση με τη μονάδα στα Νέα Λιόσια. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα απόβλητα είτε αποτεφρώνονται σε πεπαλαιωμένους κλιβάνους των νοσοκομείων είτε «αδρανοποιούνται» από εταιρείες και καταλήγουν στις χωματερές.

Το θέμα είχε έρθει στη Βουλή
απο το Μ. Σκουλάκη και Ε. Νασιώκα
Υπενθυμίζεται οτι το θέμα της πλημμελής εφαρμογής του πλαισίου διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) είχε έρθει στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Αρ. Πρωτ.: 8369/39/31-03-2010) προς τους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απο τον Εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και το βουλευτή Λάρισας Έκτορα Νασιώκα.

Στην ερώτηση των δύο βουλευτών τονίζόταν ότι «ενώ η πολιτεία έχει διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για την δημιουργία και λειτουργία Ειδικής Μονάδας Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ στο Δ. Άνω Λιοσίων, αυτός δεν έχει συνάψει συμβάσεις με όλα τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, δεχόμενος μόνο τον μισό όγκο των νοσοκομειακών αποβλήτων που παράγονται συνολικά στη χώρα». Παράλληλα σημειώναν πως «σε αρκετές Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας παρότι προβλέπεται η λειτουργία ειδικού αποτεφρωτήρα, τα ΕΙΑ υπόκεινται σε διαδικασία αποστείρωσης η αδρανοποίησης από ιδιωτικές εταιρίες και καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ή και σε παράνομες χωματερές».

«Η πλημμελής εφαρμογή του Πλαισίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων τείνει να καταστεί ο κανόνας αντί της εξαιρέσεως σε Εθνικό Επίπεδο» κατέληγαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση τους, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς «τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή της παράνομης πρακτικής από πλευράς των Ιδιωτικών και Δημόσιων Μονάδων Υγείας».

Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι λέει τώρα το Υπουργείο Υγείας
Μετά και απο αυτή την εξέλιξη, η αρμόδια υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδωσε εντολή προς τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μιχάλη Σαμπατακάκη να συνεχιστεί ο έλεγχος σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε επίσης την αποστολή εγκυκλίου, για το ίδιο θέμα, προς τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών της χώρας να ενταθούν οι έλεγχοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια που λειτουργούν στους Νομούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου