Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης έναντι των κινδύνων της ζωής στην πόλη για την υγεία μας: Απο το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σε μια εποχή όπου η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινά μια μεγάλη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης έναντι των κινδύνων της ζωής στην πόλη για την υγεία μας.

Με σύνθημα «1.000 πόλεις, 1.000 ζωές» η ΠΟΥ καλεί δημοτικούς φορείς, ενώσεις και εκπροσώπους κοινοτήτων αλλά και τους απλούς πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της υγείας των κατοίκων. Τους παρακινεί για παράδειγμα να απαγορεύσουν την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους προκειμένου να ευνοήσουν τη μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο, να εγκαινιάσουν επιχειρήσεις καθαρισμού των σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους ή να ενθαρρύνουν τις επισκέψεις σε ασθενείς στα νοσοκομεία. Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας θα γίνει αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αλλά ήδη από το βράδυ της Κυριακής περίπου 700 πόλεις σε όλο τον κόσμο είχαν αναγγείλει τη συμμετοχή τους με διάφορες δράσεις.
Κατά τη Λόρι Σλόατ, εκ των σχεδιαστών της εκστρατείας, η υγεία των κατοίκων των πόλεων βρίσκεται υπό μια «τριπλή απειλή». Υπάρχουν κατ' αρχάς οι μολυσματικές ασθένειες που συνδέονται με ανθυγιεινές συνθήκες, ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό ή αποχετεύσεις. Υπάρχουν επίσης μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, τα κρούσματα των οποίων μπορούν να αυξηθούν εξαιτίας ενός αστικού τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής άσκησης, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και κακή διατροφή.

Τέλος, υπάρχουν φαινόμενα επικίνδυνα για την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα τα οποία καταγράφονται συχνότερα στις πόλεις, όπως η βία και η εγκληματικότητα αλλά και τα τροχαία ατυχήματα. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται δεδομένου ότι μέχρι το 2030 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα. Επιδεινώνονται δε από το γεγονός ότι μια σημαντική πλειονότητα των κατοίκων των πόλεων είναι φτωχοί, οι οποίοι πλήττονται συχνότερα από τις ασθένειες. Σήμερα το ένα τρίτο των ανθρώπων αυτών, δηλαδή 830 εκατ., ζουν σε παραγκουπόλεις. Η ΠΟΥ έχει δημιουργήσει ένα ειδικό site στο Ιντερνετ (http://1000cities.who.int/) καλώντας ενώσεις και πολίτες να μοιραστούν μέσω βίντεο τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες τους για τη βελτίωση της υγείας του περίγυρού τους. Σ' ένα από τα βίντεο αυτά, ένα 12χρονο αγόρι από την Ιαπωνία που πάσχει από άσθμα περιγράφει πώς κατάφερε να συγκεντρώσει 24.000 υπογραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος σε ορισμένες ζώνες της πόλης του, πετυχαίνοντας έτσι την κινητοποίηση των τοπικών αρχών.



(Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου