Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Προσωπική νίκη Ομπάμα η μεταρρύθμιση στην Υγεία

Το όραμα του Μπαράκ Ομπάμα είναι έτοιμο για να υλοποιηθεί. Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά το ναυάγιο του νομοσχεδίου, που προώθησε η προεδρία του Μπιλ Κλίντον, οι ΗΠΑ αποκτούν δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πλέον πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Tο χρονολόγιο που παρουσιάζει τα γεγονότα, έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.

1993: Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προτείνει ένα σχέδιο δημόσιας ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης για τους Αμερικανούς. Το σύστημα που προτείνει ο Μπιλ Κλίντον στηρίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που θα ρυθμίζεται από το κράτος για να ελέγξει το κόστος. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει καλή τύχη και δεν θα περάσει, καθώς οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είναι διχασμένοι, οι Ρεπουμπλικάνοι πραγματοποίησαν σθεναρή αντιπολίτευση, ενώ το πολεμήθηκε και από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

4 Νοεμβρίου 2008: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τις προεδρικές εκλογές με κεντρικό προεκλογικό θέμα τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας. Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν: να μειώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να βάλει τέλος στις καταπιεστικές πρακτικές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστών και να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.

3 Φεβρουαρίου 2009: Παραιτείται ο Τομ Ντάσλε, που ηγείται της εκστρατείας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, καθώς αποκαλύπτεται ότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Τη θέση του Ντάσλε καταλαμβάνει η κυβερνήτης του Κάνσας, Κάθλιν Σιμπέλιους.

5 Μαρτίου 2009: Ο Ομπάμα διοργανώνει φόρουμ στο Λευκό Οίκο στο οποίο εγκαινιάζει την εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Στο φόρουμ παρευρίσκονται γερουσιαστές, βιομήχανοι, εκπρόσωποι των συνδικάτων και πανεπιστημιακοί. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα έχει περάσει έως τα τέλη του 2009. Ο Λευκός Οίκος επιλέγει να μην ετοιμάσει κάποιο προσχέδιο και αφήνει στο Κογκρέσο την σκληρή δουλειά να ετοιμάσει το νομοσχέδιο.

Αύγουστος 2009: Το Κογκρέσο δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες που έχει θέσει ως στόχο ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν όλο και πιο αυστηρή αντιπολίτευση, ενώ οι βιομήχανοι σκληραίνουν την στάση τους.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν τη δημιουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού προγράμματος, με τον τίτλο «public option», ως εναλλακτική στους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. Πολίτες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο του Μπ. Ομπάμα αντιπαρατίθενται με Δημοκρατικούς γερουσιαστές και καταγγέλλουν τις προτάσεις για μεταρρύθμιση ως σοσιαλιστικές.

9 Σεπτεμβρίου 2009: Σε ομιλία του προς το Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητάει γρήγορη δράση για την νομοθεσία που αφορά την Υγεία. Ένας ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής τον φωνάζει κατά τη διάρκεια της ομιλίας απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρόεδρο, «λες ψέματα».
7 Νοεμβρίου 2009: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίζει με 220 ψήφους υπέρ και 215 ψήφους κατά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Παρόλα αυτά 39 Δημοκρατικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο και ένας μόνο Ρεπουμπλικάνος ψήφισε υπέρ.
24 Δεκεμβρίου 2009: Περνάει στη Γερουσία το νομοσχέδιο με 60 ψήφους υπέρ και 39 κατά. Οι Δημοκρατικοί καταφέρνουν τελικά να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους 60 ψήφους για να μπλοκάρουν τους Ρεπουμπλικάνους. Επιπλέον, για να κερδίσουν την ψήφο του γερουσιαστή, Μπεν Νέλσον από τη Νεμπράσκα, συμφωνήθηκε η εξαίρεση της συγκεκριμένης πολιτείας από την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
19 Ιανουαρίου 2010: Ο Ρεπουμπλικάνος Σκοτ Μπράουν κερδίζει τις εκλογές για την κενή θέση της Μασαχουσέτης, μετά το θάνατο του βετεράνου των Δημοκρατικών, Τεντ Κένεντι. Η εκλογή Μπράουν δημιούργησε εμπλοκή στις διαδικασίες, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν είχαν πλέον τις απαιτούμενες 60 ψήφους στη Γερουσία. Οι δημοκρατικοί σταματούν την προσπάθειά τους να ενώσουν σε ένα τα νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σε ένα κοινό που θα περνούσε από το Κογκρέσο και από εκεί θα πήγαινε για υπογραφή στο Μπαράκ Ομπάμα.

22 Φεβρουαρίου 2010: Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τη δική του πρόταση για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας.
25 Φεβρουαρίου 2010: Ο Ομπάμα προεδρεύει σε δικομματική συνάντηση, που λαμβάνει χώρα στον ξενώνα του Λευκού Οίκου. Η συνάντηση στιγματίζεται από τη σφοδρή αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικανών.

21 Μαρτίου 2010: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, το κόστος του οποίου θα φτάσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και αποστέλλεται στη Γερουσία για να λάβουν έγκριση οι αλλαγές στο νομοθετικό πακέτο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου