Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

1,5 φορά ακριβότερα κοστίζουν στο κράτος τα έργα μέσω ΣΔΙΤ, σύμφωνα με το ΤΕΕ

Περίπου μιάμιση φορά ακριβότερα, απ’ ό,τι αν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα και με δανεισμό του δημοσίου, υπολογίζεται ότι στοιχίζουν στο κράτος τα μη ανταποδοτικά έργα κοινωνικής υποδομής, που εκτελούνται μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σύμφωνα με ευρήματα μελέτης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Τα στοιχεία, που θα παρουσιαστούν επισήμως, μεθαύριο Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης σύσκεψης των διοικήσεων του κεντρικού ΤΕΕ και των 17 περιφερειακών του τμημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσο Κονακλίδη - ο οποίος επικαλέστηκε τα ευρήματα της μελέτης - μεταξύ Απριλίου 2006 και Σεπτεμβρίου 2008 έχει εγκριθεί η ένταξη στις ΣΔΙΤ 52 έργων. Από αυτά όμως - μέχρι στιγμής - μόνο για ένα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και έχει υπογραφεί σύμβαση με τους ιδιώτες επενδυτές.

Κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ένταξη στις ΣΔΙΤ μη ανταποδοτικών έργων, σε λίγα χρόνια από σήμερα ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα δεσμεύεται για την κάλυψη αντίστοιχων πληρωμών προς τους αναδόχους (ακόμη και 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για 2,5 δεκαετίες, στην περίπτωση των παραπάνω έργων).

Κατά συνέπεια, οι ΣΔΙΤ μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον μόνον εάν εφαρμοστούν σωστά και με προϋποθέσεις (όπως το να τεθεί οροφή ποσοστού επί του ΠΔΕ, που μπορεί να δεσμεύεται λόγω ΣΔΙΤ, π.χ, 5%-10%).

Στη σύσκεψη του επιμελητηρίου, τις θέσεις του κεντρικού ΤΕΕ θα παρουσιάσει ο πρόεδρός του, Γιάννης Αλαβάνος, ενώ έχουν προσκληθεί -μεταξύ άλλων- οι υπουργοί Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιάννης Οικονομίδης.
Σημειώνεται ότι η ευρεία κοινή σύσκεψη του ΤΕΕ, που «επιστρέφει» στη Θεσσαλονίκη μετά από 15 χρόνια (η τελευταία αντίστοιχη πραγματοποιήθηκε στην πόλη το 1995), φιλοξενείται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη-έδρα περιφερειακού τμήματος του Επιμελητηρίου.
Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, θα παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση του Επιμελητηρίου στη σύσκεψη. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις για: φορολογικά/ασφαλιστικά θέματα, την κρίση στο επάγγελμα, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου